Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční schůze za rok 2007

10. 8. 2008

Fotogalerie se nachází zde: sdhvsen.rajce.idnes.cz/08-02-01_Hasici_-_Vyrocni_schuze/

 

Program výroční schůze:

1) Zpráva o činnosti hasičů v r. 2007 a plánované akce na r. 2008

2) Finanční zpráva za r. 2007

3) Zpráva o hasičských soutěžích

4) Zpráva velitele výjezdové jednotky obce Všeň

5) Diskuze

6) Pohoštění a volná zábava s hudbou

 

Zpráva o činnosti dobrovolných hasičů obce Všeň v roce 2007 a plán činností na rok 2008

Činnost hasičů v roce 2007
1) Pokračování v úpravách a vybavení hasičské zbrojnice
2) Sběr železného šrotu
3) Uspořádání tajného výletu
4) Zřízení uzavírky a objížďky na pouti
5) Pořadatelská činnost při „Cestě lesem pohádek“
6) Pořadatelská činnost při „Haškově velocypiádě“
7) Zdobení vánočního stromu

Plánované a neuskutečněné akce za rok 2007
1) Pořádání večerní zábavy a plesu
2) Sběr padaných jablek

Plánované kulturní a brigádní akce na rok 2008:
1) Pokračování v úpravách a vybavení hasičské zbrojnice
2) Sběr železného šrotu
3) Uspořádání tajného výletu
4) Sběr padaných jablek

Za předpokladů, že budou hasiči osloveni:
1) Mytí silnic a zřízení uzavírky a objížďky na pouti
2) Pořadatelská činnost na „Cestě lesem pohádek“
3) Pořadatelská činnost na „Haškově velocypiádě“
4) Zdobení vánočního stromu
5) Případné další akce

 

Hasičské soutěže 2007

Byli celkem tři a to v Olešnici, na Žehrově a v Ploukonicích. Poslední jmenovanou byla Posvícenská husa, která se již  tradičně koná na konci září v Ploukonicích. Kdo z Vás se byl někdy podívat, tak ví, že se soutěží pouze v požárním útoku a  časy, kterých družstva dosahují, jsou skoro neuvěřitelné. Ale také časy jsou dosahovány často díky spoustě peněz investovaných do techniky, která je po té, ale již určena pouze pro sportovní účely a jejich dlouhodobé nasazení v případě požáru je takřka vyloučené. Jako v předešlých letech, ani v loni jsme do Ploukonic nejeli vyhrát, přesto jsme ostudu našemu sdružení neudělali a konkurenci atletů v elasťákách jsme se umístili na pěkném 16 místě a družstvo našich děvčat na místě 14. V pořadí druhou, byla soutěž pořádaná na Žehrově k výročí založení tamního sboru. Sem jsme jeli na pozvání, ale bez tušení, jak bude celé klání vypadat. Po příjezdu na místo, bylo jasné, že bude využit rybník, který se v areálu nachází a tudíž se bude muset k sání použít vývěva. To je mnohem atraktivnější podívaná, než když se nalévají savice z přistavené kádě a zároveň to mnohem lépe prověří svěřenou techniku. Celé klání se skládalo z již zmíněného útoku a štafety, která byla především pro ženy upravena, protože při nácviku došlo ke zranění místní hasičky. A tak byla kluzká kladina nahrazena bezpečnějším slalomem. Soutěž se vydařila nám i našim děvčatům, a tak kdy jsme odjížděli domů, hřáli nás v rukou diplomy za celková druhá místa můžu i žen. Poslední soutěž byla v Olešnici. Ta byla v tom uplynulém roce pro nás nejdůležitější, protože se jednalo o soutěž okrskovou. Zároveň pro nás muže, byla v historii jednotky určitě i nejúspěšnější. Konala se 2. června v obnoveném areálu za Olešnickou hasičárnou. A protože poblíž  není žádný zdroj vody, byli jsme s naší cisternou požádáni o pomoc při doplňování kádě a zároveň jsme nominovali jednoho člena jakož to rozhodčího. Jak se sluší a patří, skládala se soutěž z požárního útoku a štafety. Ta byla složena z celkem klasických disciplín až na poslední úsek, ve kterém byl připraven kýbl  se džberovkou, která pamatuje časy našich dědů. Byť historický unikát, fingovala naprosto bez chyby, a tak nebyl žádný problém  v krátkém čase shodit pyramidu naskládaných plechovek a tím dokončit štafetu ve výborném čase. Zajímavostí útoku pak byla maličkost, která ovlivňovala dosažené časy, a to že se celý útok běžel do mírného kopce, ale ani to nebyl problém. Do Olešnice jsme vyjeli se dvěma družstvy mužů, ale také se dvěma družstvy žen, které se umístily na pátem a krásném druhém místě. A jak dopadli muži? Získali jsme první i druhé místo!

  

Zpráva velitele výjezdové jednotky obce Všeň

 K 01.01.2008 je 17 členů, z toho dva členové prodělali velitelský kurz, pět členů strojnický kurz, šest členů jsou nositelé dýchací techniky, kdy všichni tito členové byli dne 22.01.2008 ve zkušebním polygonu v Jablonci nad Nisou, kde překonávaly různé nástrahy a překážky v protihořlavém obleku a s dýchacím přístrojem. Tři členové jsou vyškoleny na práci s motorovou pilou a křovinořezem a osm členů má řidičské oprávnění na řízení hasičského vozidla. V loňském roce  byly čerpány dotace od Libereckého kraje v částce 40 tis. Kč, které byly použity především na opravu hasičského vozidla Avia. Dále ze samotného rozpočtu obce bylo nakoupeno: dva kompletní protihořlavé obleky zn. Defender II, čtyři kapesní vysílačky zn. HYT, dále byly prováděny další úpravy v hasičské zbrojnici. Finanční prostředky byly použity i na provoz vozidla a školení členů.


Výjezdy jednotky k požárům a taktickým cvičením za loňský rok tj. 2007:

Dne 17. ledna 2007 okolo 12:30 hod. byla naše jednotka povolána do pivovaru Malý Rohozec, kde došlo k úniku čpavku. Na místě události byla dodávána jednotkou voda na vytvoření vodní clony za účelem naředění unikajícího čpavku.
 
Dne 19. ledna 2007 krátce před 10:00 hod. vyjela jednotka na odstranění naváhlých stromů přes komunikaci a odstranění naváhlého stromu na dům v osadě Morký. Za přispění přivolaného jeřábu byl strom odstraněn bez dalšího poškození střechy domu.
        
Dne 19. dubna 2007 okolo 16:00 hod. byl jednotce vyhlášen poplach na taktické cvičení a to simulaci požáru lesu v kat. obce Kacanovy, kde členové vytvořili dva hasící proudy a po dojezdu dalších jednotek byla zřízená kyvadlová doprava vody.
        
Dne 02. května 2007 před 16:00 hod. proběhlo taktické cvičení, kdy byl simulován požár ve sklepních prostorách místního obecního úřadu. Zde byly členové vysláni v dýchacích přístrojích na průzkum, zda se v objektu nikdo nenachází a zřízení jednoho hasícího proudu.
        
Dne 12. června 2007 v odpoledních hodinách vyjela jednotka do osady Mokrý na odstranění větve z telefonního drátu.
             
Dne 04. srpna 2007 vyjela jednotka v odpoledních hodinách k požáru strniště za Ploukonicemi, kde se členové podíleli na hašení a dodávky vody na požářiště.
        
Dne 27. srpna  byl okolo 20:15 hod. vyhlášen poplach jednotce. Po seběhnutí členů ke zbrojnici a spojení se s operačním střediskem hasičského záchranného sboru v Semilech bylo zjištěno, že jednotka nemusí nikam vyjíždět neboť nahlášený požár panelového domu v Turnově byl uhašen ještě před příjezdem profesionálních hasičů ze stanice Turnov.
        
Dne 01. září 2007 byla jednotka oslovena za účelem provedení požárního dohledu na leteckém sletu, který se konal na letišti pod Všení. Přímo z této akce byla jednotka vyslána okolo 17:00 hod. ke Sv. Anně v kat. obce Kacanovy, kde hořel les. Členové jednotky prováděli hašení a dodávku vody na požářiště. Po odjezdu profesionálních hasičů stanice Turnov prováděla naše jednotka dohašovací práce.
        
Pro naši jednotku ve spolupráci s panem Jágrem, což je velitel stanice HSZ Turnov, bylo připraveno cvičení na leteckou nehodu  střetu dvou rogal s následným vznícením. Úkolem naší jednotky bylo provést uhašení požáru položením hasící pěny, zjištění případného zranění a po příjezdu posilové jednotky z obce Příšovice vytvořit dálkovou dopravu vody hadicemi z rybníku třeťák. Celé cvičení bylo provedeno výborně, všechny naplánované úkoly byly splněny, což potvrdil i pan Jágr z HZS Turnov a starosta obce Všen pan Herbst.

Poslední výjezd v loňském roce byl 11. listopadu 2007, kdy okolo 13:00 hod. byla jednotka vyslána na pomoc při odstraňování spadlých stromů přes komunikaci v kat. obce Vyskeř.
       
Nyní jednotka disponuje cisternovou automobilovou stříkačkou, vozidlem Avia, třemi motorovými stříkačkami a přívěsným vozíkem s vybavením, třemi dýchacími přístroji, nehořlavými obleky,  přílbami, plovoucím čerpadlem, motorovou pilou, základním jistícím vybavením, laminátovým člunem a dalším potřebným materiálem k zásahům (vapex,
pěnidlo …).